Theedrinken met Al Qaida

Geplaatst: 2 december 2009 in Reizen

Het begint er steeds meer op te lijken dat de grond onder de voetjes van Bin (ik heb het dan natuurlijk niet over dat lekkere slobberwijntje van Lindemans) en zijn vriendjes in Afghanstan en Pakistan wat te heet begint te worden. En dus zijn ze naarstig op zoek naar een nieuw thuis. En dan het liefst een plekje met een ideaal terrein om de hele dag naar harte lust verstoppertje in te kunnen spelen. En zowaar, die lijken ze te hebben gevonden in de Maghreb, het noordwesten van Afrika. Ook hier is het verschroeiend heet, maar het voordeel is dat ze nu in de dode hoek van de logge oorlogsmachine van Uncle Sam zijn terechtgekomen. Wel zo handig als je een nieuwe speeltuin wilt opzetten waarin je vriendjes in alle rust tot brave strijdertjes worden opgevoed.

Het eerste wat wij Westerlingen van die verplaatsing merkten, was het afgelasten van de rally Paris-Dakar in 2008, omdat het inmiddels te gevaarlijk was geworden om door dat deel van de woestijn in Mauritanië te trekken. Sindsdien is de frequentie van het nieuws over onrust en ontvoeringen in de regio langzaam opgevoerd.

En zo werd ik vorige week opgeschrikt door het plotseling aangescherpte reisadvies voor Mali, toch de culturele parel van Afrika, het toonbeeld van rust, het land waar de verschillende bevolkingsgroepen wèl in harmonie naast elkaar kunnen leven. Akkoord, er waren wel eens wat berichten over Toeareg-nomaden in de woestijn, die de zandtaartjes van onschuldige burgers moedwillig kapotmaakten, maar tot voor kort waren dat altijd gebieden die zo desolaat waren dat geen toerist zich daar zou wagen. Niet meer dus, sinds kort valt het gehele woestijngebied inclusief een aantal steden aan de rand ervan officieel in een gebied waarvoor een negatief reisadvies geldt. Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken (zouden ze daar überhaupt weten waar Mali ligt?) zou het zelfs niet veilig meer zijn in Timboektoe. Kijk, dat een paar eeuwen geleden als Westerling aangekomen in de goudstad Timboektoe, als je de barre tocht door de woestijn tenminste overleefde, als beloning je hoofd van de romp werd gescheiden door iets te overijverige locals is nog tot daar aan toe, maar wij zijn onschuldige toeristen die als het meezit enkel wat foto’s uit de stad mee naar huis nemen. Ondertussen haasten officials in Mali zich om te melden dat Timboektoe, de laatste outpost aan de rand van de eindeloze Sahara, streng bewaakt wordt en nog steeds compleet veilig is. Feit is dat het toerisme in de stad het afgelopen jaar al met ruim 50% is gedaald. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen: alle nep-toeristen kiezen hevig geschrokken snel een andere vakantiebestemming, zodat er meer kans is om ter plekke het Echte Mali te kunnen beleven.

De gevolgen voor mijn reis naar Mali zijn vooralsnog beperkt: helaas wordt de woestijntrekking uit het programma gehaald, omdat onze veiligheid tijdens de overnachtingen in de woestijn niet langer kan worden gegarandeerd. Natuurlijk jammer, ik had me al serieus verheugd op een rendez-vous met het wit-gele zand. Maar hoe graag ik ook houd van lange vakanties, het idee om een half jaar lang ergens onvrijwillig in een trainingskamp in de woestijn door te brengen, terwijl er zo nu en dan een Amerikaanse straaljager overtrekt op zoek naar een geschikte lokatie voor een precisiebombardement, trekt me toch niet heel erg aan. “Timboektoe” en het “Festival au Desert” blijven ondanks het negatieve reisadvies na overleg met lokale agents in Mali gelukkig vooralsnog wel op de planning staan. En voor de extra dagen in de woestijn wordt naar een vervangend programma gezocht. Waarschijnlijk valt het uiteindelijk natuurlijk allemaal heel erg mee, maar ik ga de komende twee weken het nieuws toch even goed in de gaten houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s