Komkommer.. en ratatouille

Geplaatst: 28 juli 2010 in Koken, Tuinieren

Vandaag de eerste komkommer geoogst uit mijn achtertuin dit jaar: 329 gram, lang niet slecht, en na het opensnijden perfect van textuur en zoet van smaak, heel anders dan die waterige dingen die je bij supermarkt of groenteboer koopt, dat zijn namelijk kaskomkommers die al een miserabel leven in een koelcel achter de rug hebben.

De eerste oogst uit mijn tuin dit jaar: 329 gram schoon aan de haak!

En wat doe je dan met zo’n eerste exemplaar: ratatouille maken! Hieronder volgt het recept. Mocht je het willen uitproberen, alvast smakelijk eten!

Ratatouille met lamsvlees

Ingrediënten:
– 1 courgette (of een stevige komkommer als je die kunt vinden)
– 1 bleekselderij (alle stronken en een beetje van het groen)
– 2 groene paprika’s
– 1 grote witte ui
– paar teentjes knoflook
– paar takjes tijm
– lamsvlees
– 100ml witte wijn
– pandan of basmati rijst

Snijd het lamsvlees in stukjes en braad het met wat olijfolie aan in een koekenpan. Voeg de wijn toe, en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat minimaal 45 minuten sudderen (meer mag ook). Als er te weinig vocht overblijft kun je wat water of wijn toevoegen.

Snijd de courgette, bleekselderij, paprika, en ui in stukken, en de knoflook in kleine stukjes. Doe alles met een beetje olijfolie in een grote pan of wok en roerbak 5-10 minuten tot de groente wat zacht en glazig zijn. Doe alle groente over in een ovenschaal. Voeg de tijm toe (bij voorkeur alleen de blaadjes en niet de takjes) en bedek of omwikkel de ovenschaal met aluminiumfolie. Zet ongeveer 45 minuten in een heteluchtoven op 200 graden.

Gebruik ongeveer 50-75 gram rijst per persoon. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af en zet weg met deksel op de pan totdat het vlees en de groente klaar zijn.

Voeg het vlees bij de groente en gebruik precies zoveel van de jus totdat het gerecht iets vochtig is. Voeg de rijst toe en schep alles doorelkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Klaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s