Tabouleh

Geplaatst: 2 november 2010 in Koken

Eigenlijk best wel schandalig dat ik één van de meest populaire gerechten uit Noord-Afrika en het Midden Oosten nog nooit eerder had gemaakt. Gelukkig is er voor alles eens een eerste keer. Voordat je dit gerecht kunt namaken zul je waarschijnlijk eerst even bij de natuurwinkel langs moeten gaan voor een pak of zak bulgur. In mijn AH XXL was het in ieder geval niet te krijgen. Mijn zak komt van het merk Ekoland (500 gram verpakking). Bulgur is een graanproduct dat qua structuur het midden houdt tussen rijst en couscous. De smaak is een beetje nootachtig, en meer uitgesproken dan rijst.

Verse kruiden spelen een belangrijke rol in dit gerecht. Daarnaast is het belangrijk dat je alle groenten en kruiden zo klein mogelijk snijdt. Maar stop ze niet in de keukenmachine of blender, dan krijg je iets wat meer op Gazpacho lijkt, en dat is niet de bedoeling. Alles moet dus handgesneden worden en dat kost even tijd. Maar het resultaat is er dan ook naar!

Ingredienten (2 personen)
– 150 gram bulgur
– 1 gele of rode paprika
– 1 bakje kerstomaten in vieren gesneden
– 1 kleine rode ui
– halve komkommer, zaadjes verwijderen
– 3 worteltjes
– 1 bakje verse peterselie
– 1/2 bakje verse koriander
– 1/4 bakje verse munt
– feta (let op dat je echte feta koopt!)
– ijsbergsla
– radijsjes in plakjes

Dressing
– 1/2 theelepel gemalen komijn
– 1 teentje knoflook
– een halve limoen uitgeperst
– 3 eetlepels olijfolie

1. Doe de bulgur met 300ml water in een pan, breng aan de kook, en haal daarna van het vuur en laat 20 minuten met de deksel op de pan staan. Roer even door en je hebt prachtig droge bulgur.

2. Maak in een schaaltje de dressing met de komijn, knoflook, limoen, en olijfolie.

3. Bekleed een niet te diepe schaal met bladeren ijsbergsla. Schik aan de buitenkant de plakjes radijs eromheen.

4. Snijdt alle groente en kruiden goed klein, en snijd de feta in blokjes.

5. Schep de bulgur met de groente, kruiden en feta in de schaal, en meng de dressing er doorheen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep voorzichtig om zodat de ijsbergsla bladeren op de bodem blijven liggen.

Bismillah!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s