Cursus “Ontdek schrijven” – les 10

Geplaatst: 14 februari 2011 in Schrijven

Huiswerk les 10: we hebben het in de les gehad over belangrijke kenmerken van de column, en over verschillende vormen om boosheid te laten blijken. Schrijf naar aanleiding hiervan een “boze” column van maximaal 500 woorden.

De gemiddelde Nederlander weet het land niet op een kaart aan te wijzen. Ruim 90% van de bevolking is moslim, en behoort daarmee automatisch tot een achterlijke cultuur, die gewelddadig, crimineel, en slecht voor haar vrouwen is. Het land ligt in Afrika en wordt dus geteisterd door armoede, droogte, en oorlogen, en wordt bevolkt door uitgemergelde kindertjes. Nieuws moet per definitie in het referentiekader van de Westerse burger passen om nieuwswaardig te zijn. Hoe interessant is het dus om over dat land meer dan een snippertje van één kolom op pagina 5 in een willekeurige krant te publiceren? Toch is het Tahrirplein de afgelopen weken uitgegroeid tot het middelpunt van de grootste real-life soap die de media ooit heeft vertoond.
Waar komt deze aandacht voor dat land aan de andere kant van de Middellandse Zee dan ineens vandaan? “Politiek” is zoals zo vaak het misselijkmakende antwoord: het zijn onze vriendjes across the ocean die een bloeiende relatie met de machthebbers blijken te onderhouden. Een bondgenoot waar ze op kunnen rekenen, in een regio waar ze verder helemaal niets van snappen. Dat de bevolking onderdrukt wordt en in armoede leeft, daar hebben ze verder geen boodschap aan. Totdat Barack “Hypocriet” Obama op de televisie ineens verkondigt dat het volk heeft gekozen, en haar wensen gerespecteerd dienen te worden. En omdat deze vrienden van Uncle Sam onze vrienden zijn, is de opstand in Egypte ineens een gerechtvaardigd item voor de Nederlandse televisie geworden.
Dagenlang worden we getrakteerd op zelfs de kleinste wetenswaardigheden over het leven op en rondom het plein. Met als apotheose de rechtstreekse uitzending van de speech van Hosni Mubarak op de Nederlandse televisie, waarin hij z’n aftreden zou gaan aankondigen. Had ie ons toch mooi te pakken! Als een half uur later vicepresident Omar Suleiman in zijn toespraak het volk impliciet dreigt met geweld als ze niet stoppen met demonstreren, is op Nederland 2 zojuist het Sportjournaal begonnen. Niet het medeleven met de bevolking, maar de “stabiliteit in de regio” bepaalt het uitzendschema van de publieke omroep.
Ondertussen is er over Egypte eigenlijk niets meer te vertellen. Maar zelfs de meldingen dat er nog steeds mensen rondhangen op het plein, dat er onduidelijkheid is over de gezondheidstoestand van Mubarak, of dat het negatieve reisadvies deels is opgeheven, is kennelijk interessanter dan de aanzwellende demonstraties in Algerije, Jordanië, Syrië, Jemen, en Iran, waar het schaarse nieuws dat tot ons komt wordt gepresenteerd in de vorm van een paar blokkerige YouTube-filmpjes. Naar journalisten zoek je hier tevergeefs. Toch passen ook deze landen voor een groot deel in het hierboven geschetste plaatje, met dit verschil dat ze geen machtig vriendje aan de overkant van de plas hebben.
Maar ik houd jullie scherp in de gaten! Zodra de toespraak van de sterke man in Jemen, waarin hij met tranen in z’n ogen zal aankondigen dat God groot is maar de burgers toch nog ietsje groter, live op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden, pas dan kunnen we spreken over objectieve, en onbevooroordeelde journalistiek, dat symbool zou moeten staan voor de vrijheid in de Westerse Wereld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s