Cursus “Columns” – les 7

Geplaatst: 21 mei 2012 in Schrijven

Les 7: schijf een column in een andere stijl als je normaal schrijft, max. 350 woorden

Paalkamperen

Wildkamperen in Nederland is een avontuurlijke maar riskante onderneming. Het gevoel van onbegrensde vrijheid heeft een prijs indien je wordt gesnapt: je mag dan meteen je tentje afbreken en krijgt een boete van € 90 mee terug naar je vaste woon- of verblijfplaats. Een ijskoude douche wanneer je juist even wilde ontsnappen aan de maatschappij en zijn regelgeving.
     Een jaar of tien geleden is Staatsbosbeheer in de omgeving van Breda met een project gestart om de echte avonturiers onder ons toch een legale mogelijkheid te geven om in het wild hun tentje aan de grond te verankeren. Dit wordt “paalkamperen” genoemd, naar de houten paal met grondwaterpomp die elk terrein markeert. Deze plekjes, doorgaans midden in het bos, zijn enkel te voet of per fiets te bereiken. De exacte locatie is vaak alleen in GPS-coördinaten bekend, dus het is lastig om er helemaal zonder moderne hulpmiddelen te komen. Om de impact te beperken is het gebruik van deze idyllische plaatsjes wel aan enkele strenge regels gebonden: zo mogen er maximaal drie tentjes tegelijk binnen een straal van 10 meter rondom de paal worden neergezet, en is het gebruik van open vuur ten strengste verboden.
     Daar staat tegenover, en dat zou eigenlijk elke Nederlander moeten aanspreken, dat het gebruik van deze plaatsen helemaal gratis is. Maar ondanks dat het aantal locaties inmiddels is uitgebreid tot ongeveer 30, verspreid over het hele land, is het tot op heden nog een tamelijk onbekend fenomeen in Nederland. Misschien is dat maar goed ook. Komend weekend ga ik m’n eerste schreden op het pad der paalkampeerders zetten, en het zou op z’n minst een lichte teleurstelling zijn als ons plekje al was bezet door zuipende, barbecueënde, en Andre Hazes-adorerende medeburgers. Ik hoop dat ik hiermee de doelgroep voor deze plekjes wel voldoende heb afgebakend. Er is vele kilometers zandstrand in Nederland, maar het aantal pure plekjes rust is op een paar handen te tellen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s