Cursus “Columns” – les 8

Geplaatst: 10 juni 2012 in Schrijven

Les 8: schijf een column waarin je enige kunstuiting betrekt, max. 350 woorden

Fantoomliefde

Adrian, Kai en Elias.. Ik zal ze nooit vergeten, zelfs al zijn ze maar twee maanden in mijn leven geweest. Het lijkt veel langer, maar dat is wat tijd met je doet naarmate je er meer middenin hebt gestaan.
     Wat doe je als je het gevoel hebt dat je leven is vastgelopen en je dringend behoefte hebt aan wat frisse lucht? Je herlokaliseert, al dan niet tijdelijk, naar een omgeving waar niets om je heen je nog zal herinneren aan de beklemming van het vorige leven. Bij iedereen denkt er wel eens over na, slechts weinigen zetten die dromen om in daden. Adrian wel, hij waagt een stap die ik zelf nooit heb durven te zetten. De Schotse psychiater accepteert een baan in een ziekenhuis in Sierra Leone, West-Afrika. Het land krabbelt langzaam op na een bloedige burgeroorlog, en niemand gelooft er in psychiatrie: “Je valt, je staat weer op” is het motto.
     Adrian wordt geconfronteerd met een aantal existentiële levensvragen. Kai, een lokale arts waarmee hij bevriend raakt gelooft niet in zijn aanpak. De psychische gesteldheid van deze mensen is onderdeel van wie ze zijn, zo stelt hij. Elias, de enige patient van Adrian, vertelt op z’n sterfbed zijn verhaal. Ook hier blijkt de psychiatrische theorie te worden ingehaald door het echte leven: Elias had zijn eigen duistere redenen om te handelen zoals hij deed, puur om te kunnen leven. Adrian zelf begint zich af te vragen of je wel kunt vluchten voor het leven.
     “Fantoomliefde” van Aminatta Forna is een roman waarin normen en waarden botsen met de onvermijdelijke realiteit van het echte leven. De roman biedt een aantal wijze lessen, die eigenlijk alleen nog maar geleerd kunnen worden in een land waar overleven aan de orde van de dag is. Het brengt je terug naar de diepste puurheid van het mens zijn.
     Misschien niet helemaal toevallig dat ik kortgeleden in contact ben gekomen met een reisorganisatie die deze winter een ontwikkelingsreis naar buurland Liberia aanbiedt, een land met een vergelijkbare geschiedenis. Mijn kans tot tijdelijke herlokalisering, maar nu wel met de personages uit dit boek in m’n achterhoofd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s