Cursus “Verhalen schrijven” – les 5

Geplaatst: 10 oktober 2012 in Schrijven

Voorbereiding
Verzin een personage of neem één van de personages uit de eerdere schrijfopdrachten. Maak een lijst van karaktertrekken en uiterlijke kenmerken van deze persoon. Gebruik de checklist “Biografie van een personage” om deze persoon verder in te kleuren.

Schrijfopdracht
Schrijf een fragment waarin hij of zij iets aan het doen is. Deze lezer moet een indruk krijgen van het uiterlijk van het personage en van zijn of haar meest kenmerkende karaktertrek.

###

Kruispunt

Een man van middelbare leeftijd komt de behandelkamer binnen. Hij is niet lang, maximaal 1.70m, is enigszins gezet, en draagt een onberispelijk krijtjespak. Het valt meteen op dat hij een gejaagde indruk maakt. Zijn ogen zijn ingevallen en kijken vermoeid de wereld in. Ben schudt hem de hand en stelt zich ondanks zijn voorkomen simpelweg met z’n voornaam voor, de man noemt enkel z’n achternaam, Van Ankeren. Waarschijnlijk een zakenman, het contrast met hemzelf kon haast niet groter zijn. Ben biedt hem een zitplaats aan aan een tafel die links in het midden van de kleine praktijkruimte staat. Voor en achter de tafel tegen de wand staan twee boekenkasten waarin hij zijn vakliteratuur bewaart, en rechts staat een behandeltafel. Het felle licht komt van een aantal tl-buizen die met lamellen aan het zicht zijn onttrokken. Nog voordat Ben de kans krijgt om de man te vragen waarvoor hij komt heeft deze het woord genomen. Het lijkt alsof hij een ingestudeerd verhaaltje opdreunt.

Van Ankeren vertelt dat hij met een serie van klachten bij zijn huisarts is terechtgekomen die hem heeft doorverwezen. “Sinds de problemen zijn begonnen heb ik last van m’n benen en knieën, en dat is waarvoor ik hier ben. Over een paar weken ben ik gastspreker op een aantal congressen in de Verenigde Staten. Ik hoef u waarschijnlijk niet te vertellen hoe die dagen eruit zullen zien, dus voor die tijd moet ik weer topfit zijn”. Ben merkt dat enige irritatie zich meester van hem begint te maken. In gedachten hoort hij zijn hardlooptrainer weer spreken. “Lichaam, geest, conditie, en de vorm van de dag. Dat bepaalt de eindtijd op de streep”. Hij onderdrukt de neiging hardop uit te spreken dat hij zal bidden voor zijn vorm van de dag. Als hij vraagt naar nadere details, begint de man aan een lange lijst van dagelijkse activiteiten die hem pijnklachten bezorgen.

Zijn gedachten dwalen af. Hij zit in het laatste jaar van zijn HBO-opleiding fysiotherapie en loopt nu stage in een praktijk. Het liefst zou hij verder gaan met een Masteropleiding tot sportfysiotherapeut. Dat is wat hij wil: medesporters helpen hun blessureleed te overwinnen. Nu komt hij te vaak patiënten tegen die slachtoffer zijn van de welvaartsmaatschappij, en eerst zelf moeten veranderen voordat hij hen echt kan helpen. Eigenlijk heeft hij een hekel aan dit soort mensen. Sporters zijn daarentegen vaak zeer gemotiveerd. Ze genieten van hun sport als essentieel onderdeel van het leven, en willen er alles aan doen om zo snel mogelijk weer op de baan, op het veld, of in het water te zijn.

Gemotiveerd door zijn ouders is hij op jonge leeftijd met sport begonnen. Vanwege zijn lengte in eerste instantie met volleybal en basketbal, maar toen hij door een vriend met atletiek in aanraking kwam ontdekte hij al snel de liefde voor de loopsport. Inmiddels heeft hij zich ontwikkeld tot een veelbelovend jong talent en begint de trainingsarbeid te botsen met zijn studie. Zijn coach heeft hem aangeraden om na het voltooien van zijn huidige opleiding zich volledig te gaan richten op het hardlopen. Zijn ouders, die in eerste instantie achter zijn hardloopcarrière stonden, vinden inmiddels dat die hobby een beetje uit de hand begint te lopen, en dat hij nu het beste moet halen uit zijn studietijd. Sindsdien worstelt hij met het maken van een keuze en blijft deze voor zich uitschuiven, terwijl hij over drie maanden zijn diploma in ontvangst hoopt te nemen.

“U kunt me toch wel helpen?”. Ben ontwaakt uit zijn overpeinzingen als hij zich realiseert dat Van Ankeren hem zojuist voor de derde keer dezelfde vraag heeft gesteld, de laatste keer met licht paniekerige ondertoon. Hij kijkt de man nog eens aan. Het liefst had hij hem eens goed de les gelezen. “Met gerichte massage kan ik uw klachten reduceren, ondertussen kunt u dan met lichaamsoefeningen thuis zelf aan de slag”. Hij zoekt naar de juiste woorden voor een politiek correct statement. “Maar eh, u zou kunnen overwegen te streven naar een meer permanente oplossing”. Er trekt een rimpel over het voorhoofd van de man. “Met hulp van een diëtiste en een sportarts zou u op zoek kunnen gaan naar een wat gezondere levenswijze. Dat hoeft niet direct ten koste te gaan van uw werkzaamheden. U zult wel eh, her en der wat prioriteiten moeten bijschaven”. Ondanks zijn zorgvuldige woordkeuze is de Van Ankeren niet blij met de terechtwijzing. “Ik zou graag na afloop van dit consult uw supervisor nog even spreken, en begin nu maar met die behandeling”. Ben zucht inwendig, en met zijn gedachten al bij het asfalt onder zijn hardloopschoenen dirigeert hij de man naar de behandeltafel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s