Cursus “Verhalen schrijven” – les 7

Geplaatst: 31 oktober 2012 in Schrijven

Opdracht:
maak gebruik van de ansichtkaart met de afbeelding van twee personages of zoek zelf een nieuwe kaart waar twee personen op staan afgebeeld. Schrijf een volledige dialoog (i.t.t. een toneeldialoog) tussen deze twee mensen. De twee personages hebben een band met elkaar: een familie-, liefdes-, of vriendschapsband. Ze bevinden zich op de plaats die op de foto staat. Persoon A wil dringend weg van deze plaats, en heeft daar ook een reden voor (verzin die reden). Persoon B wil op de plek blijven waar ze zijn, sterker nog, B wil dat A daar ook blijft. Geef de personen namen, max. 1 A4.

Gekozen afbeelding:

Image

Sandy

‘Margaret, heb je het nieuws vanochtend gehoord?’

‘Philippe, begin nou niet weer over politiek. Je weet toch dat ik sinds de laatste verkiezingen het nieuws niet meer volg. Kijk om je heen en geniet van de rust. We zijn oud, en hebben geen nieuws meer nodig’.

Peinzend staart Phillipe naar de kalme zee voor hem. Hij zou maar wat graag geloven dat zijn vrouw gelijk had. Maar sinds hij vanochtend de president van zijn land op televisie heeft horen spreken is hij daar niet zo zeker meer van.
‘Obama wil dat we ons huis verlaten’

‘Wat?? Is die halve inboorling nou helemaal gek geworden? We hebben net begin van het jaar de laatste termijn afbetaald. Ik had het kunnen weten. Ik had je nog zo gezegd dat je op de Republikeinen moest stemmen, maar nee, jij wilde weer eens niet luisteren’.

‘Dit heeft niets met politiek te maken, het schijnt dat “The Perfect Storm” in aantocht is’. Philippe doet zijn best om rustig te blijven maar hij merkt dat zijn stem trilt bij het uitspreken van het woordje ‘storm’.

‘Jasses, wat is dat voor een ding?’

‘Helemaal snappen doe ik het niet, maar het heeft te maken met een heleboel oorzaken die nu allemaal tegelijk plaatsvinden. De opwarming van het klimaat schijnt er ook mee te maken te hebben’.

‘Hoogst interessant. En wanneer moet dat monster dan aan land komen?’

‘Over twee dagen. Als we pech hebben staat ons huis daarna anderhalve meter onder water’.

Margaret slaakt een diepe zucht en maakt een geïrriteerd gebaar richting Philippe.
Anderhalve meter? Jij hebt echt teveel rampenfilms gekeken. Hoe denk je dat we ons huis straks zullen terugvinden als we nu op de vlucht slaan? Nee hoor, wij blijven gewoon hier! Ik heb genoeg gevlucht in m’n leven’.

Waar hij al bang voor was lijkt nu te gebeuren. Zijn vrouw lijkt met geen stok te bewegen om de zekerheid te verkiezen boven het risico het huis voor een paar dagen onbeheerd achter te laten. Hij besluit nog één poging te doen.
‘Margaret, ik maak me zorgen om ons. Ik wil ons huis ook liever niet verlaten. Maar herinner je je de televisiebeelden van oorkaan Katrina nog? Zoiets staat ons nu mogelijk ook te wachten. En dan is er niemand meer om ons te redden’.

‘We hebben ons altijd zelf goed kunnen redden, en dat zal nu ook wel lukken’.

‘Nu is het genoeg Margaret! Jij mag dan misschien tegenwoordig helemaal in je eigen wereldje leven, maar er moet toch iemand zijn die hier nog enige verantwoordelijkheid neemt. Ik heb Jordan al gebeld, en we kunnen daar een paar dagen verblijven. Als we straks nog even de auto inpakken kunnen we morgen heel vroeg vertrekken. Zo zijn we de grote uittocht hopelijk nog voor’.

Margaret doet een poging om hier nog iets tegenin te werpen maar Philippe is hem voor.
“Nee, Margaret. Mijn besluit staat vast: we vertrekken!’

Dan barst Margaret in huilen uit. ‘Ik wil niet weg, Philippe, alsjeblie-hieft, ik ben ba-hang’.

Philippe slaat beschermend een arm om zijn vrouw heen.
‘Ik ben ook wel een beetje bang, maar dan vooral wat er met ons huis zal gebeuren. En met ons, als we blijven. Jordan heeft de logeerkamer al ingericht, en we mogen van hem de hele dag voor de televisie gaan zitten om op CNN de storm te volgen. Probeer het te zien als een weekendje weg, dan is het zo weer voorbij’.

Er klinkt nog een snik, maar Margaret zegt niets meer. Philippe zucht inwendig. Hij zal vanavond tijdens de kerkdienst bidden voor een goede afloop, en daarna zal hij het welzijn van hun huis in de handen van God leggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s